PŁYTA SZAMOTOWA 50X25X3 CM DO KOMINKÓW I PIECÓW ORAZ DO PIZZY
Opis
Szamot to materiał wykorzystywany od lat we wszelkich piecach, gdyż trzyma ciepło i rozgrzewa się równomiernie. Teraz produkty wykonane z niego wracają, w doskonalszej formie, ale wciąż z tymi samymi zaletami. Wszystko pieczone na płycie będzie smakować jak dawniej, kiedy to nikt nie wątpił, że pieczenie to sztuka, gdzie mistrzostwo jest powodem do chwały.
Nasza prostokątna płyta ma 20 mm grubości i średnicę 35 cm. To preferowane przez pizzamasterów, wymiary do wykonania prawdziwej włoskiej pizzy, jak z tradycyjnego pieca. Jest dopasowana do każdego rozmiaru piekarnika i nadaje się również na grill. To klasyczny rozmiar i nasz bestseller. Wychodzą na niej najlepsze przepisy. Gdy już się nagrzeje, to wszystko pieczone na niej, smakuje jak marzenie. Chrupie również, tak jak powinno, oraz pachnie bosko.
Spróbujcie i zakochajcie się w pieczeniu na płycie. Użyjecie mniej tłuszczu, mniej chemii, a z prostych składników wyczarujecie niebo na podniebieniu. Zaufajcie i pieczcie smakowicie!
Zobaczysz różnicę! Szybko dostrzeżesz, że:
- Kamień równomiernie rozprowadza ciepło po całej pizzy i wchłania wilgoć z ciasta.
- Ciasto jest bardziej chrupiące od spodu i nie jest wyschnięte na górze.
- Pizza piecze się bardzo szybko. Dosłownie kilka minut.
- Ciasto dużo mniej przywiera.
Użytkowanie
Jest bardzo proste, a sam kamień posłuży wam wiele lat. To inwestycja na długi czas.
- Kamień rozgrzewamy w piekarniku na średniej lub niższej półce (nie kładziemy go na dno). Rozgrzewa się powoli, ale potem długo trzyma ciepło. Zawsze trzeba wkładać go do zimnego piekarnika.
- Nigdy nie wolno kłaść na rozgrzanym kamieniu mrożonek, gdyż różnica temperatur może spowodować jego pęknięcie.
- Nie można wyciągać rozgrzanego kamienia za pomocą rękawic lub ściereczek kuchennych. Jest zbyt ciężki i gorący. Należy pozwolić mu wystygnąć samemu, w piekarniku.
- Wszelkie produkty wkładamy na rozgrzaną płytę za pomocą łopatki lub deski. Wyciągamy również za pomocą łopatki.
Czyszczenie
- Kamień ma sam wystygnąć (może to trwać 1-2 h). Nie trzeba go jednak myć podczas pieczenia. Można piec na nim kilka, a nawet kilkanaście pizz po rząd.
- Możliwe jest również czyszczenie go przez pirolizę (jeśli piekarnik ma tę funkcję).
- Można zdrapać z niego resztki łopatką lub szpatułką z tworzywa.
- Nie trzeba go myć, ale przyklejone resztki "wrócą" do nas jako dym, spalenizna i sadza.
- Już po kilku użyciach pojawią się nim plamy, ale to nie jest problem. Kamień po prostu przyjmuje płyny (tj. olej, sos etc.), jednak nie oddaje ich "w smaku" pieczonych potraw.
- Można go położyć do wyschnięcia lub od razu włożyć znowu do piekarnika.
Specyfikacja
Waga z opakowaniem: 4 kg
Opakowanie : karton
Rodzaj: do kominków i pieców
Materiał : szamot
Długość : 40 cm
Szerokość : 20 cm
Grubość : 3 cm
Opinie o produkcie (0)
112,99 zł
Cena regularna:
119,99 zł
113,99 zł
Cena regularna:
144,00 zł
120,99 zł
Cena regularna:
129,00 zł
274,90 zł
Cena regularna:
297,00 zł